İşletmeler Sapanca’nın suyunu korsan hat çekip kullanmış

Sakarya ve Kocaeli’nin  içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca’daki kanunsuz kullanım Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanlarının raporuyla tescillendi. Sanayi tesislerinin gölün suyunu korsan olarak kullandıklarının vurgulandığı rapor sonrası, izinsiz su alan tesislerinden geriye dönük yasal faiziyle tahsilat yapılacak.

Kuraklık ve aşırı tüketim sebebiyle suyu iyice azalan Sapanca Gölü ile ilgili ilginç bir gelişme yaşandı. Büyük tartışmalara sebep olan Sapanca Gölü’nden sanayi tesislerinin tahsis olmadan gölden korsan olarak su çektiği ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıyla, bilmeceye dönen tahsis konusu çözüme kavuştu. Gölden sadece Kocaeli ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin su tahsisi olduğu, sanayinin gölün suyunu korsan olarak kullandığı kaydedildi. Su idaresi gölden izinsiz su alan sanayi tesislerinden geriye dönük yasal faiziyle tahsilata hazırlanıyor. Dünyanın nadide suyu içilebilir gölleri arasında bulunan, Sakarya ile Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, tarihinin en büyük çekilmesini yaşıyor. Göl seviyesi dikey olarak 2 metre 20 santim kadar düşerken, kıyıdaki çekilme ise 200 metreyi buluyor. İskelelerin açıkta kaldığı gölde kritik su seviyesi 29.90’a çok yaklaşıldı. Seviye 15 santimetre daha düşerse, kendini yenileyemeyen gölün su kalitesi ciddi oranda bozulacak. Artık arıtılsa bile içme suyu olarak kullanılamayacak. Şu anda başka alternatif su kaynağı olmayan iki şehir içme suyu sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda, sanayiye gölden su tahsisi olmadığını, bu tesislerin korsan olarak suyu kullandıklarının belirtildiğini açıkladı. Keleş, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazdıklarını, gelen yazıda gölden sanayiye herhangi bir tahsisin bulunmadığının belirtildiğini kaydetti.

"Hukuki işlem başlattık"


Gölden sadece Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir belediyelerine içme suyu tahsisi yapıldığı, bunun dışında bir tahsis olmadığı, bu tahsis dışında gölden su kullananların korsan olduğunun ifade edildiğini dile getiren Keleş, “Bu tesislerde ilgili hukuki işlem başlattık. Gölden korsan olarak su kullananlar bunun bedelini ödeyecek. Bu sebeple geçmişe dönük tahsilatı yasal faiziyle birlikte yapacağız. Daha önce de zaten bir yazıyla da sanayi tesislerinin gölden su çekmemeleri gerektiğini bildirmiştik. Artık sanayi tesisleri gölden su çekmemeli.” diye konuştu.

Yıllık 15 milyon metreküp su

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu ise göl suyunun sadece insani tüketimle sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Yıllardır sanayi tesislerinin gölden su alamayacağını, almaması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden Gümrükçüoğlu “Zaten Sapanca Gölü ölüyor. Su seviyesi ciddi şekilde düştü. Göl tabanında yosunlaşma ve balçık oluşmaya başladı. Eğer bu tüketim ve kuraklık devam ederse göl yok olabilir. En azından bundan sonra çok sıkı bir kontrolle sanayi tesislerinin su çekmesi önlenmeli.” uyarısında bulundu. Gümrükçüoğlu, ayrıca Sapanca’yı besleyen dereler üzerindeki su fabrikalarını da sınırlama getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Gölden yaklaşık yıllık 15 milyon metreküp su ile en çok su çeken sanayi tesisleri arasında bulunan TÜPRAŞ ise 1959 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile gölden su çektiklerini belirterek, su çekiş miktarını geçmiş yıllara göre yüzde 40 oranında azalttıklarını bildirdi.

Kaynak: Zaman
İşletmeler Sapanca’nın suyunu korsan hat çekip kullanmış
10 yıl önce
sapanca yurtlar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
6d60decb7d32ca29b86c8a58a7293185@